Wie is KONDIA

 

SAMSUNG

Kondia

Kondia is de beschermgeest die in het binnenland van Suriname het bosnegerdorp moet behoeden voor het ‘boze oog’. Ze staat dan onder een afdakje bij de toegang van het dorp.

Het beeld , Akua’ba of Akua’maa,  komt oorspronkelijk uit de Goudkust ( Ghana) van Afrika en is daar een vruchtbaarheidssymbool. Vrouwen dragen het beeldje op de rug, zoals een echt kind in de hoop dat ze een kind zullen krijgen. Ook wordt het wel als  speelpop aan meisjes gegeven om zo te leren hoe je voor en baby moet zorgen. Het  en niet meer dan zo’n veertig centimeter groot. 

beeldje-ghanaVermoedelijk heeft een verkochte slaaf of waarschijnlijker een slavin,  dit beeldje  meegenomen naar Suriname, waar ze als voorwerp uit het Afrikaanse moederland religieuze waarde kreeg. Ze is ook letterlijk in haar nieuwe rol gegroeid; het beeld is in haar huidige vorm van cederhout gemaakt en ongeveer 160 cm hoog. Ze wordt ieder jaar feestelijk gewijd met een nieuwe laag witte klei, de heilige klei die diep in het oerwoud wordt gevonden en een nieuw halssnoer van palmbladeren. ( De band die ze op de foto omheeft is al meer dan dertig jaar oud) 

Omdat ik groot respect heb voor deze rituelen  voorzie ik haar ieder Nieuwjaar van een nieuwe laag witte klei  en offer dan een flesje bier aan de voorouders. In Suriname wordt er door de priester meestal rum ( 60%) voor gebruikt, maar omdat ik geen priester ben is mij toestemming gegeven om bier te gebruiken. 

De Surinaams boslandcreolen bestaan voor het grootste deel uit gevluchte en bevrijde slaven uit de koloniale tijd. De Aukaners, die langs de Marowijne rivier wonen, stammen voor het grootste deel af van de Ashanti uit de Goudkust. Ze trokken zich terug in het oerwoud achter de stroomversnellingen in de grote rivieren. Hierdoor hebben de Nederlandse soldaten ze nooit kunnen bereiken en de gevluchte slaven terug halen. Er ontstonden dorpen langs de rivieren, waar de Marons, zoals ze zichzelf noemden, voor een deel terugvielen op hun oude Afrikaanse verleden. Hoewel velen al op de plantages tot het christendom waren bekeerd, bleef de oude animistische godsdienst altijd een belangrijke rol spelen. De Winti cultuur is daar de ‘stadse’ equivalent van. 

Ik heb Kondia gekregen toen in terug ging naar Nederland om mij hier te beschermen tegen het kwaad. Dat heeft ze tot nu toe prima gedaan!

Omdat ik haar functie, het beschermen tegen kwade invloeden, een prima motief vind voor mijn coachingspraktijk heb ik haar als logo en naam gekozen.

(voor meer informatie over de Winti : http://www.suriname.nu/201cult/winti01.html )

Home